$(document).ready(function () { setTimeout(function () { $('#Haim_L').remove(); }, 2500); // Remove the element after 3000 milliseconds (3 seconds), you can adjust this value as needed });
הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

כך נראית ברזיל 50 יום לפני פתיחת המונדיאל

קרבות בשכונות, הרוגים, חיילים ברחוב ואיצטדיונים לא מוכנים. סערה בג'ונגל

דניאל שחק
דניאל שחק  23.04.14 - 16:45
אנשי המשטרה הצבאית, כובשים את הפאבלות
אנשי המשטרה הצבאית, כובשים את הפאבלות

קיבוץ עשיר, חברים עניים. האימרה ההתיישבותית הזו תקפה גם כשמדברים על ברזיל, רק בקנה מידה עצום. הגדולה במדינות דרום אמריקה עשירה כמעט בכל מובן שניתן לחשוב עליו - כלכלית, תרבותית, ספורטיבית - אבל העוני המחפיר ממשיך לנגוס ביסודותיה ומערער את יציבותה. וכשזרקורי המונדיאל דולקים, האור שוטף גם את הפינות האפלות ביותר.
 
ביום ראשון האחרון חגגה ברזיל ציון דרך חדש. רוג'ריו סני, השוער האגדי של סאו פאולו שערך את הבכורה שלו ב-1990, הפך רשמית לשחקן עם הכי הרבה הופעות במדי מועדון אחד ולאיש שענד את סרט הקפטן במשך הכי הרבה משחקים. הוא קיבל בטקס חגיגי תעודות מעוצבות מטעם ספר השיאים של גינס והמקומיים התמוגגו. באותו זמן, במחשכי שכונות העוני, המשיכה האלימות בפאבלות להשתולל.

כבר יותר מחודשיים מנהלת משטרת ברזיל מערכה נטולת רסן בפאבלות, שכונות העוני שעוטפות את הערים הגדולות. רוצ'ינה בת 70 אלף התושבים נכבשה בקלות יחסית בתחילת הדרך, אבל הפיצוצים לא אחרו לבוא. כוחות גדולים של המשטרה החלו בשבוע שעבר בסדרת פשיטות במטרה לכבוש בכוח את מעוזי מבריחי הסמים, חלק מהניסיון לנקות את הרחובות לפני שגביע העולם מגיע.

ביום שישי האחרון פשטו הכוחות, רכובים על נגמ"שים וחמושים במקלעים כבדים, על יעד בעיר סלבדור. בתגובה, כנופיות העבריינים הציתו מהומה אדירה, שכללה חילופי אש ברחובות וביזה של סופרמרקטים, בתי מרקחת וחנויות אלקטרוניקה. 39 בני אדם נהרגו ונזק כבד נגרם בתוך 48 שעות של אורגיית אלימות רצחנית.

נשיאת ברזיל דילמה רוסף הורתה מיד לתגבר את הכוחות, פקודה שהובילה לפרישת שוטרים חמושים מיחידות מיוחדות וחיילים ברחובות העיר, שתארח 6 משחקים בגביע העולם. "אני אישרתי את פרישת החיילים. לא יתכן שתושבי מדינת באהיה יהיו בסכנה", הסבירה הנשיאה, וממשרד הבטחון נמסר ש-2,500 חיילים מסייעים למשטרה וכי כמות דומה עשויה להצטרף במקרה הצורך.

אותה השתוללות רצחנית פרצה בזמן הגרוע ביותר מבחינת השלטונות. לא רק שנותרו עוד פחות מחודשיים עד פתיחת המונדיאל, גם השוטרים המקומיים פצחו בשביתה בדרישה לשיפור תנאי העסקתם. בית המשפט הורה להם לחזור לעבודה והטיל קנס על כל יום איחור בביצוע הצו, אבל בינתיים סלבדור מתקשה להתייצב. לשם המחשה, בעשור משנת 2000 ועד 2010 זינק שיעור מעשי הרצח במקום ב-400 אחוזים ועמד על 41.1 רציחות לכל מאה אלף אנשים. וזו העיר השלישית בגדולה במדינה ומוקד תיירות חשוב.

וזה לא הכל. בקופקבאנה תועדו חילופי אש כבדים בין המשטרה לעבריינים מקומיים, מפגינים נגד הממשל נפצעו ו-54 נעצרו בהפגנה נגד עריכת המונדיאל בסאו פאולו, חופשת הפסחא חשפה מערכת תחבורה כושלת עם פקקי תנועה אדירים ו-55% מהציבור מאמינים שברזיל תישאר בחובות בגלל אירוח גביע העולם. בזירה הפוליטית גם החלו מאבקים נגד נוסח החוק החדש למניעת טרור, שלמעשה יאפשר לשלטונות לדכא בכוח את הפגנות המחאה נגד הטורניר ולהרשיע את הפעילים החברתיים בשלל סעיפים של פגיעה בבטחון המדינה.

ואם זה לא מספיק, אז מזכ"ל פיפ"א ז'רום ואלקה הגיע דווקא השבוע לבדוק את מצב ההכנות באיצטדיונים וגילה כי המתקן שיארח את משחק הפתיחה עדיין לא מוכן. יציעים זמניים שיכילו 20 אלף צופים מונחים בימים אלה, הגג עוד לא הושלם וגם סביבתו החיצונית של המבנה עוד לא גמורה. "כל מה שאני יכול להגיד הוא שלוח הזמנים מאוד לחוץ והאיצטדיון יהיה מוכן רק ברגע האחרון. אין לנו אפילו דקה לבזבז", גער במארגנים במילים דיפלומטיות.

עוד דבר קרה השבוע. אחרי שעבר ב-89 מדינות בתשעת החודשים האחרונים, גביע העולם נחת אצל מארחת הטורניר. כעת הוא ינדוד תחת אבטחה כבדה ב-27 ערים שונות וימתין להנפה המיוחלת ב-13 ביולי במרקאנה. רגע אחרי, כך כולם שם מקווים, ברזיל תוכל לנשום שוב לרווחה.