הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

איך הענף שמכניס יותר, משלם הרבה פחות?

איך ים מדר יקבל לפחות פי 4 יותר מדור פרץ, בכיר המשתכרים הישראלים, ואדם אריאל מרוויח יותר מירדן שועה ומאצילי? למרות הפער הגדול בקהל ובהכנסות, חגיגת השכר בכדורסל משאירה אבק למה שקורה בכדורגל. ההסבר מאחורי התופעה שעומדת במרכז הקיץ הזה

יניב פרנקו
יניב פרנקו   04.07.26 - 14:00
Getting your Trinity Audio player ready...
הענף שמכניס יותר. הענף שמשלם פחות. איך זה הגיוני?

כשדור פרץ מתמקח על החוזה היקר בליגת העל (חצי מיליון יורו), בכדורסל כבר שוברים את השוק עם הצעה של 2 מיליון דולר.

בזמן שאחד הכדורגלנים הישראלים הבכירים ביותר ניהל משא ומתן ארוך ומתוקשר, בכדורסל קבוצות כבר נלחמות על ים מדר, תמיר בלאט ממשיך להיות מתוגמל כאחד הישראלים הבכירים בענף (1.6 מיליון דולר בהפועל ת"א), ונס ציונה החליטה לשלם לאדם אריאל סכומים שלפני כמה שנים היו נשמעים דמיוניים עבור שחקן ישראלי (450 אלף דולר נטו לאדם אריאל).

והשאלה היא לא אם הם שווים את הכסף. השאלה היא איך יכול להיות שדווקא הענף שמכניס הרבה פחות כסף, משלם הרבה יותר לכוכבים שלו. הרי הכדורגל הישראלי גדול מהכדורסל כמעט בכל מדד אפשרי. יותר קהל, יותר זכויות שידור, יותר ספונסרים, יותר הכנסות. ובכל זאת, כשמגיעים למשכורות של השחקנים הבכירים דווקא הכדורסל מנצח.

לא מעט שחקני יורוליג שמגיעים לישראל מרוויחים יותר מהכדורגלנים הבכירים ביותר בליגת העל. גם ישראלים וגם זרים. על פניו, זה לא אמור לקרות. אבל זו כבר המציאות.
אז למה?
הסיבה הראשונה היא שבכדורסל כוכב בודד שווה הרבה יותר. חמישה שחקנים בלבד נמצאים על הפרקט, וכל אחד מהם משפיע על המשחק באופן דרמטי. גם הרגולציה מספר הזרים, מבנה הסגלים והמפעלים האירופיים מעצימה את התלות הזאת. לפעמים שחקן אחד הוא ההבדל בין עונה בינונית לפיינל פור. אם שחקן אחד מסוגל לשנות את גורל העונה, המחיר שלו עולה בהתאם.

הסיבה השנייה פשוטה: בכדורסל כמעט שאין דמי העברה. בכדורגל, חלק משמעותי מתקציב הרכש הולך על רכישת כרטיסי שחקן. בכדורסל, כמעט כל התקציב הזה מגיע ישירות לשכר. אותו כסף, יעד אחר.

גם גיל השחקנים משחק תפקיד. בכדורגל, בני 18–20 כבר הופכים לשחקני הרכב ונמכרים לאירופה לפני שהם מגיעים לשכר השיא שלהם. בכדורסל, בגלל החשיבות של המרכיב הפיזי, שחקנים מגיעים לבשלות מאוחר יותר. לכן השוק נשען יותר על שחקנים מוכחים ופחות על צעירים זולים, והתחרות עליהם הופכת אגרסיבית יותר.

ויש עוד הבדל מהותי: חלוקת התקציב. מועדון כדורגל משקיע הון במחלקות הנוער. מאמנים, מתקנים, סקאוטינג, צוותים מקצועיים ואקדמיות. זו כבר לא רק הוצאה זו אסטרטגיה עסקית. המטרה היא לגדל את המכירה הבאה לאירופה. לכן חלק משמעותי מהכסף כלל לא מגיע לסגל הבוגר.

בכדורסל התמונה כמעט הפוכה. מחלקות הנוער חשובות, אבל הן כמעט אף פעם אינן מנוע כלכלי. לכן חלק גדול יותר מהתקציב נשאר בקבוצה הבוגרת, ומתנקז בעיקר למשכורות של השחקנים שאמורים לנצח עכשיו.

גם מבנה השוק העולמי שונה. עונת הכדורסל כמעט רציפה, הליגות מחוברות זו לזו, והחוזים גמישים יותר. מנגנוני פיצוי מאפשרים לא פעם להשתחרר מחוזים יחסית בקלות תמורת פיצוי קטן, מה שיוצר שוק פעיל ותחרותי יותר. לצורך הדגמה, מדר יצא מחוזהו תמורת 300 אלף דולר. כמה יעלה לכם לשחרר מחוזה את הכוכב הכי גדול כשהוא בן 25 מליגת העל בכדורגל? תבינו לבד.

ומעל הכול נמצאת אירופה.

בכדורגל הישראלי, גם אם תגיע לשלב בתים, הסיכוי שלך להתחרות באמת על תואר אירופי כמעט לא קיים. בכדורסל, לפחות עבור המועדונים הגדולים, התחושה שונה לגמרי. יש אמונה אמיתית ששחקן אחד יכול לקחת אותך מפלייאין לפיינל פור, או מפיינל פור לאליפות. כשזה הפוטנציאל, גם הפרמיה שאתה מוכן לשלם עליו משתנה.

ועדיין, יש לי תחושה שלא הכול מוסבר. כי לשווקים יש גם פסיכולוגיה. יש רגע שבו מישהו שובר את תקרת השכר, והשוק כולו מתיישר. פתאום חוזה שנראה מופרך לפני שלוש שנים הופך לסטנדרט החדש.

אולי זו כלכלה. אולי זו רגולציה. אולי זו פשוט דינמיקה של שוק.

אבל השורה התחתונה ברורה: בכדורגל הישראלי הכסף מתחלק בין הרבה יותר מטרות דמי העברה, מחלקות נוער, סגלים גדולים ותשתיות. בכדורסל, הרבה יותר ממנו מתנקז לדבר אחד רכישת ניצחונות. ובסוף, זו כנראה הסיבה האמיתית שהענף שמכניס יותר, משלם פחות.
-->